Nieuws & Mededelingen

Najaarsprogramma 2023

Het najaarsprogramma start op 11en 12 september 2023 en loopt door tot eind januari 2024.  Een programmaoverzicht vind je onder ‘lessen’.

Er is geen les op 23 en 24 oktober (herfstvakantie) en van 25 december t/m 2 januari (kerstvakantie).

Corona

Op dit moment is dat niet het geval. Maar als de overheid mocht besluiten dat iedereen weer afstand moet houden om mogelijke verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan dan neemt Marijke de volgende maatregelen. In de studio krijgt elke deelnemer zijn eigen rechthoek van de tapvloer. Daar kun je dan ook je spullen neerleggen en je schoenen aantrekken. Op die manier blijft de kleine garderobehoek zo veel mogelijk vrij. Ook wordt er gezorgd voor extra ventilatie.
Als dat het geval mocht zijn dan moeten groepen buiten wachten tot ze binnen gelaten worden zodat er op de trap voldoende afstand kan worden gehouden.

“Forty Second Street” in Shanghai

In oktober 2016 vertrok Marijke opnieuw een maand naar Shanghai om op de Shanghai Theatre Academy met de tweedejaars studenten (die zij dat voorjaar trainde) de musical “Forty Second Street” in te studeren. De musical was een groot succes en werd in verschillende theaters in en buiten Shanghai opgevoerd.

Terug in Shanghai

In mei 2016 was Marijke op uitnodiging van de Shanghai Theater Academy terug in Shanghai om de eerste en tweedejaars van de musical opleiding te leren tapdansen. Voor elke groep had ze daarvoor twee weken de tijd. Best een opgave, maar wie Marijke kent weet dat haar dat ging lukken. Hieronder een foto van Marijke en de trotse eerstejaars na hun eindpresentatie en een foto gemaakt tijdens èèn van de lessen.

Billy Elliot School

De musical “Billy Elliot” gebaseerd op de gelijknamige film draait op dit moment met veel succes in Londen en daarvoor op Broadway, New York. Joop van den Ende Theaterproducties brengt deze musical nu ook uit in Nederland. Vanaf november 2014 is hij te zien in het Circustheater in Den Haag. Om alle jongens voor te bereiden, die voor de rol van Billy en die van zijn vriendje Michael in aanmerking komen, is de Billy Elliot Scool opgericht.

Hier gaf Marijke vanaf maart 2014 met heel veel plezier intensieve taplessen aan de jongens die waren uitgekozen voor de eerste cast van de musical in november. Aansluitend stoomde zij de volgende lichtingen klaar die lopende het jaar de rollen moesten overnemen. Daarnaast trainde zij de volwassenen die in het ensemble tapdansen.

Tapmusical “Throughly Modern Millie”

De Shanghai Theater Academy heeft sinds kort een musical opleiding waar Marijke in november en december 2012 op uitnodiging 4 weken les gaf. Dat iedereen daar heel enthousiast over was blijkt uit het vervolg. Voorjaar 2013 werd Marijke door de Shanghai Theater Academy gevraagd om de choreografie voor de tapmusical “Thoughly Modern Millie” te doen. Zij was in april en mei 2013 opnieuw zes weken in Shanghai om de musical in te studeren.

Eurydike

De premiere van “Eurydike”, een speciaal voor Marijke geschreven tap-opera voor twee tapdansers, begeleid door het WDR Rundfunk Orchester en Koor (totaal 138 man/vrouw Duur 25 minuten) is uitgesteld tot het seizoen 2013/2014.

Compositie: Paul M. van Brugge.
Choreografie: Marijke de Braal en Josh Hilberman
Regie: Christiaan Mooy.
Eyridice: Marijke de Braal
Orfeo: Josh Hilberman

Nieuwjaarsconcert in Aken

Op 1 en 2 januari 2011 danste Marijke in het Stadttheater Aachen als solist bij het Symphonie Orchesto Aachen alle vier de delen uit het “Tap Dance Concerto” van Morton Gould. Voor een recensie klik hier

Het Klokhuis

Op 10 september om 18.25 uur werd op Ned 3 een aflevering van “Het Klokhuis” uitgezonden over tapdance, waaraan Marijke intensief heeft meegewerkt. Om het programma te zien klik hier

Compositie voor symfonieorkest, 2 tapdansers en een klompendanser

Speciaal voor Marijke is In opdracht van de Westdeutsche Rundfunk Keulen door de componist Paul van Vulpen een nieuwe compositie geschreven voor symfonieorkest en tapdance. Het stuk werd op 6 en 7 maart in Keulen en Iserlohn voor het eerst uitgevoerd door het WDR Rundfunkorchester olv Antony Hermus, twee tapdansers en een klompendanser (Marijke de Braal, Ruth Rosendaal en Marieke van der Ven). De choreografie is van Marijke de Braal.

Fuerza Nova

Voor de pilot van de nieuwe show/theaterproductie “Fuerza Nova” maakte Marijke een choreografie voor 5 tapdansers op originele muziek gecomponeerd door Lucas van Merwijk. Deze pilot werd op 14 januari 2010 uitgevoerd in theater Orpheus in Apeldoorn. Klik hier voor een video van de repetitie in het theater in Apeldoorn

Romeo en Julia

Voor de eindvoorstelling van de Lucia Martha Academie (zomer 2009 choreografeerde Marijke een tapdance scène in een stuk voor moderne dans van Harriet Bode op muziek uit Romeo en Julia van Prokofiev. Het stuk werd uitgevoerd door derdejaars van de HBO opleiding. Voor een registratie op video klik hier

PortaDance, een nieuw mobiel tapdance podium

De architectonisch ontwerpster Carla Boomkens heeft voor tapdansers een opvouwbaar goedklinkend verend podium ontwikkeld dat op elke ondergrond gelegd kan worden. Bovendien is het mogelijk om meerdere podia met elkaar te verbinden en zo het werkoppervlak te vergroten.

Marijke is de eerste tapdanser die met dit podium werkt. Zij gebruikte het onlangs bij een buitenoptreden tijdens de opening van een nieuw natuurgebied bij Emmen en ook tijdens haar optreden als solist bij het WDR Rundfunkorchester op 17 oktober j.l. in de Basiliek van Hulst. Voor nadere informatie over dit podium kun je Carla Boomkens hier mailen.

Klik op de foto’s voor een grotere afbeelding

 

SELECTIE UIT OUD NIEUWS

Symphonica in Rosso

Op 16, 17 en 18 oktober trad Diana Ross op in de programmaserie “Symphonica in Rosso” in de Gelredome in Arnhem. Voor de finale maakt Marijke een tapdance choreografie voor 50 dansers

Eindvoorstelling Dansacademie Lucia Marthas

Voor de eindvoorstellingen van het DALM in de Meervaart in 2009 maakte Marijke samen met Marieke van der Ven een ritmestuk voor 44 jongens uit de vooropleiding. Daarnaast choreografeerde ze een tapdance scène in een stuk voor moderne dans van Harriet Bpde op muziek uit Romeo en Julia van Prokofiev.

Welcome to Automnia

Voor een voorstelling ter gelegenheid van het zestigjarig Jubileum Symposium van de Nationale Vereniging De Zonnebloem maakte Marijke een tapdance choreografie op “Welcome to Autommnia”van Martin Fondse voor 3 tapdansers, begeleid door 4 saxofoons en 4 marimbas. Bij de uitvoering in september 2009 in Den Haag was o.a. Koningin Beatrix aanwezig

Tap Dance Concerto

Zondag 17 februari 2008 danste Marijke in Keulen alle vier de delen uit het “Tap Dance Concerto” van Morton Gould als solist bij het WDR Rundfunkorchester Köln, dirigent Markus Poschner. Het concert werd live uitgezonden op WDR4.

Op 17 oktober 2009 danste Marijke tijdens het Festival van Zeeuws Vlaanderen in de Basiliek van Hulst het eerste deel “Toccata” .

Marijn van Veen

Op 5 januari 2008 is Marijn van Veen gestorven. Zij was Marijke’s vriendin en haar danspartner. Zij traden samen op als het dansduo “Four Feet and the Beat”. Marijn heeft met een onverwoestbaar optimisme jaren tegen haar langdurige ziekte gevochten maar die strijd uiteindelijk verloren .

Taptoi

In 2006 was Marijke in China met “Taptoi”, een adhoc groep Nederlandse tapdansers o.l.v. Peter Kuit en Marieke van der Ven, tapdansers van Tafel 9. De groep nam deel aan een grote parade en trad op in Beijing en Jinzhou. Aansluitend gaf Marijke workshops in Shanghai. Klik op de foto’s hierboven voor een kort fotoverslag.

Meer China + Noord Korea

China smaakte naar meer. In april 2007 werd Marijke uitgenodigd om opnieuw een aantal workshops te geven in Shanghai. Ook gaf ze les op een dansschool in Beijing. Aansluitend bezocht ze in Pyonyang in Noord Korea de “Arirang Massgames”, een choreografie extravaganza in een stadion met 100.000 performers. Een fantastische ervaring.

Michelle’s Tapdance Dream

Op 22 april 2007 trad Marijke op in Harderwijk in een voorstelling ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Michelle van Rooyen van de Tapperij in Zwolle samen met Josh Hilberman, Sarah Petronio, Barbara Duffy en Peter Kuit

Steptanz Festival Fürth 2007

In oktober tijdens het tapdancefestival in Furth ( bij Neuremberg) verzorgde Marijke een gastoptreden in de voorstelling “Talking Feet”. Ook maakte en danste zij samen met Brenda Bufalino, Tap and Tray, Manu Collins en het Tap Ahead Ensemble de voorstelling “Pictures of a Choreographer”